Wypadki przy pracy w cukierniach
Przeprowadzając instruktaż
stanowiskowy należy również poinformować pracownika jak ma postępować w
sytuacji wypadku przy pracy tzn:
- pouczyć szkolonego, że jeżeli sytuacja na to pozwala, musi on jak najszybciej zawiadomić przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego,
- pracownik powinien również wiedzieć, że należy ostrzec współpracowników, a także inne osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia o grożącym im niebezpieczeństwie,
- pracownik powinien udzielić pomocy poszkodowanemu, nie zapominajcie również o szybkim wezwaniu na miejsce wypadku wykwalifikowanych służb ratowniczych.
- upadek, potknięcie, poślizgnięcie pracownika na płaszczyźnie,
- pochwycenie, uderzenie przez elementy maszyn, urządzeń cukierniczych,
- skaleczenie ostrymi narzędziami,
- uderzenie, przygniecenie przez spadające towary, formy,
- poparzenia.
- poruszaniu się,
- transportowaniu surowców,
- obsłudze maszyn i urządzeń cukierniczych,
- krojeniu ciast,
- obieraniu owoców.
- nieprawidłowe zachowanie się pracownika,
- zły stan techniczny maszyn i urządzeń,
- brak ładu i porządku na przejściach, drogach i stanowiskach pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz