środa, 11 lipca 2012

Dodatkowe uprawnienia kwalifikacyjne na stanowisku piekarza

Piece piekarskie są to urządzenia energetyczne. Wymagania w zakresie kwalifikacji osób zatrudnianych przy eksploatacji urządzeń energetycznych określa rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci.

Dodatkowe uprawnienia kwalifikacyjne na stanowisku piekarza

Piece piekarskie (elektryczne, gazowe, opalane paliwami), na podstawie załącznika nr 1 do powyższego rozporządzenia, kwalifikowane są jako:
  • urządzenia elektrotermiczne - grupa 1 pkt 5,
  • piece przemysłowe o mocy powyżej 50 kW - grupa 2 pkt 9,
  • przemysłowe odbiorniki paliw gazowych o mocy powyżej 50 kW - grupa 3 pkt 8.
Eksploatacja pieców piekarskich (a także innych urządzeń) zaliczonych do tych grup wymaga posiadania odpowiednich kwalifikacji przez wszystkie osoby w niej uczestniczące i zatrudnione w nadzorze w tym zakresie.
Kwalifikacje te obejmują 2 kategorie:
  • eksploatacji- praca na stanowiskach obejmujących:
    • obsługę,
    • konserwację,
    • remonty,
    • montaż,
    • czynności kontrolno-pomiarowe;
  • dozoru - praca na stanowiskach pracy osób kierujących czynnościami pracowników prowadzących prace określone wyżej i pracowników technicznych sprawujących nadzór nad eksploatacją tych urządzeń.
Eksploatacja urządzenia to zespół czynności:
  • mających wpływ na zmianę (regulacja) parametrów pracy urządzenia z uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa i ochrony środowiska (obsługa),
  • utrzymujących i zabezpieczających należyty stan techniczny urządzenia (konserwacja),
  • związanych z usuwaniem usterek, uszkodzeń i z planowymi naprawami urządzenia (remont),
  • związanych z instalowaniem i pierwszym uruchomieniem urządzenia (montaż),
  • niezbędnych do oceny stanu technicznego, parametrów eksploatacyjnych, jakości regulacji i sprawności energetycznej, obejmujących kontrole oraz pomiary urządzenia (czynności kontrolno-pomiarowe).
Do czynności składających się na eksploatacje urządzenia nie zalicza się włączania i wyłączania pieca (np. przez naciskanie przycisków sterujących), gdyż czynności te nie mają wpływu na zmianę założonych parametrów pracy urządzenia (np. temperatury, czasu pieczenia itp.). Stąd nie jest konieczne wymaganie posiadania udokumentowanych kwalifikacji od osoby wykonującej wyłącznie tę czynność na przykład piekarza zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
Zwróć także uwagę na fakt, że nie wymaga się potwierdzenia posiadania kwalifikacji w zakresie obsługi urządzeń i instalacji u użytkowników eksploatujących:
  • urządzenia elektryczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV i mocy znamionowej nie wyższej niż 20 kW, jeżeli w dokumentacji urządzenia określono zasady jego obsługi,
  • urządzenia i instalacje cieplne o mocy zainstalowanej nie wyższej niż 50 kW.

1 komentarz: