Przy pracach wykonywanych na
otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych pomieszczeniach należy
zapewnić pracownikom w pobliżu miejsc ich pracy pomieszczenia
umożliwiające schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie
się i zmianę odzieży. Pomieszczenia takie powinny być zaopatrzone w
urządzenia do podgrzewania posiłków.
Pracownik musi mieć miejsce do ogrzania się
W pomieszczeniach do ogrzewania
się pracowników powinna być zapewniona temperatura co najmniej 16°C, a
na każdego pracownika najliczniejszej zmiany powinno przypadać co
najmniej 0,1 m2 powierzchni, przy czym całkowita powierzchnia
pomieszczenia nie może być mniejsza niż 8 m2.
Jeżeli ze względu na rodzaje prac wykonywanych na otwartej
przestrzeni w okresie zimowym nie jest możliwe zapewnienie wspomnianych
pomieszczeń, należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsca ich pracy
odpowiednio urządzone źródła ciepła (np. tzw. koksowniki, grzejniki na
propan-butan), przy zachowaniu wymagań ochrony przeciwpożarowej.Podstawa prawna
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn. Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 z późn. zm.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz