Czym charakteryzuje się środowisko pracy kasjera?
Praca kasjera polega na
obsłudze kasy fiskalnej wyposażonej w monitor ekranowy, taśmy podającej
towary, czytnika kodów towarów, sprawdzaniu poprawności wczytanej nazwy
towaru i liczby opakowań, pobieraniu zapłaty w gotówce lub z karty
płatniczej, wydawaniu reszty, pomocy przy pakowaniu zakupionych towarów,
a także udzielaniu niezbędnych wyjaśnień i informacji klientom.
Stanowisko pracy kasjera ma ograniczoną przestrzeń i
zlokalizowane jest w głównej hali sprzedaży. Pracę charakteryzuje stały
kontakt z klientami i banknotami. Podczas procesu pracy występuje
konieczność przechodzenia między regałami sklepu. Środowisko pracy
charakteryzuje się zmienną temperaturą (np. przy braku klimatyzacji),
przeciągami (np. gdy kasy zlokalizowane są na wprost drzwi wejściowych) i
tylko sztucznym
oświetleniem.Wymagane kwalifikacje zawodowe określa kierownictwo firmy, a wymagania zdrowotne - ogólne przepisy bhp i dotyczące zatrudniania młodocianych, kobiet w ciąży (na stanowiskach pracy kasjera w hipermarketach w przeważającej liczbie zatrudniane są kobiety) oraz osób mających kontakt z żywnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz