poniedziałek, 17 grudnia 2012

Słodycze to nie zabawa

Praca cukiernika to nie tylko produkcja typowych wyrobów cukierniczych, ale również wykonywanie czynności związanych z transportem, magazynowaniem, obsługą różnego rodzaju maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy produkcji wyrobów cukierniczych. Cukiernik narażony jest na wiele czynników niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych występujących przy wykonywaniu tego zawodu.

Jakie wymagania muszą spełniać maszyny, urządzenia i narzędzia użytkowe w cukierniach?

W zakładach cukierniczych do najczęściej użytkowanych maszyn, urządzeń, narzędzi i wyposażenia należą:
  • narzędzia ręczne (różnego rodzaju noże, skrobaki, łopatki, blachy, formy do wypieków, wycinacze do ciast, wałki, sita, nadziewarki, dozowniki, rondle, miski, pędzle, woreczki do dozowania i wyciskania mas, piły do cięcia biszkoptów),
  • urządzenia chłodnicze (stoły chłodnicze, tunele chłodzące, szafy chłodnicze, witryny chłodnicze, zamrażarki, komory chłodnicze i zamrażalnicze, regału chłodnicze),
  • urządzenia do transportu wewnętrznego (np. ręczne i mechaniczne wózki podnośnikowe, transportowe, przenośniki - taśmowe, wałkowe, kulkowe, ślimakowe),
  • urządzenia do przygotowania surowców (przesiewacze do mąki, wialnie do czyszczenia ziarna, dozowniki do mieszania, podgrzewania i dozowania wody, wagi do ważenia surowców),
  • urządzenia do rozdrabniania surowców (młynki do mielenia, drylownice, obieraczki, wilki),
  • urządzenia do przygotowania półproduktów (ubijarki, krystalizatory, wyparki do zagęszczania produktów),
  • maszyny do wytwarzania i obróbki ciasta (miesiarki, wywrotnice, zagniatarki, rogalikarki, wałkowarki, dzielarki, zaokrąglarki, formierki),
  • piece do smażenia i pieczenia (np. obrotowe, komorowe, wrzutowe, taśmowe, tunelowe),
  • urządzenia do smażenia i pieczenia (smażalniki do pączków, opiekacze do sękaczy, żelazka do wafli),
  • urządzenia i maszyny do produkcji lodów,
  • urządzenia do glazurowania, żelowania, dekorowania, oblewania wyrobów cukierniczych, krajalnice cukiernicze,
  • kotły warzelne, karmelarskie,
  • pakowarki, myjki, czyszczarki do blach, zmywarki.
Każda maszyna, urządzenie powinna być wyposażona w element sterowniczy przeznaczony do jej całkowitego i bezpiecznego zatrzymywania. Gdy jest to konieczne w związku z zagrożeniami, jakie stwarza maszyna, i jej nominalnym czasem zatrzymania się, maszyna powinna być wyposażona w urządzenie do zatrzymywania awaryjnego.
Elementy sterownicze maszyn mające wpływ na bezpieczeństwo muszą być widoczne i możliwe do zidentyfikowania oraz oznakowane zgodnie z wymaganiami określonymi w Polskich Normach.
Maszyny powinny być wyposażone w łatwo odróżniające się i odpowiednio oznakowane urządzenia do odłączania od wszystkich źródeł energii. Włączenie zasilania energią nie może powodować zagrożenia dla obsługi.

1 komentarz: