Jakie wymagania muszą spełniać maszyny, urządzenia i narzędzia użytkowe w cukierniach?
W zakładach cukierniczych do najczęściej użytkowanych maszyn, urządzeń, narzędzi i wyposażenia należą:
- narzędzia ręczne (różnego rodzaju noże, skrobaki, łopatki, blachy, formy do wypieków, wycinacze do ciast, wałki, sita, nadziewarki, dozowniki, rondle, miski, pędzle, woreczki do dozowania i wyciskania mas, piły do cięcia biszkoptów),
- urządzenia chłodnicze (stoły chłodnicze, tunele chłodzące, szafy chłodnicze, witryny chłodnicze, zamrażarki, komory chłodnicze i zamrażalnicze, regału chłodnicze),
- urządzenia do transportu wewnętrznego (np. ręczne i mechaniczne wózki podnośnikowe, transportowe, przenośniki - taśmowe, wałkowe, kulkowe, ślimakowe),
- urządzenia do przygotowania surowców (przesiewacze do mąki, wialnie do czyszczenia ziarna, dozowniki do mieszania, podgrzewania i dozowania wody, wagi do ważenia surowców),
- urządzenia do rozdrabniania surowców (młynki do mielenia, drylownice, obieraczki, wilki),
- urządzenia do przygotowania półproduktów (ubijarki, krystalizatory, wyparki do zagęszczania produktów),
- maszyny do wytwarzania i obróbki ciasta (miesiarki, wywrotnice, zagniatarki, rogalikarki, wałkowarki, dzielarki, zaokrąglarki, formierki),
- piece do smażenia i pieczenia (np. obrotowe, komorowe, wrzutowe, taśmowe, tunelowe),
- urządzenia do smażenia i pieczenia (smażalniki do pączków, opiekacze do sękaczy, żelazka do wafli),
- urządzenia i maszyny do produkcji lodów,
- urządzenia do glazurowania, żelowania, dekorowania, oblewania wyrobów cukierniczych, krajalnice cukiernicze,
- kotły warzelne, karmelarskie,
- pakowarki, myjki, czyszczarki do blach, zmywarki.
Elementy sterownicze maszyn mające wpływ na bezpieczeństwo muszą być widoczne i możliwe do zidentyfikowania oraz oznakowane zgodnie z wymaganiami określonymi w Polskich Normach.
Maszyny powinny być wyposażone w łatwo odróżniające się i odpowiednio oznakowane urządzenia do odłączania od wszystkich źródeł energii. Włączenie zasilania energią nie może powodować zagrożenia dla obsługi.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń