wtorek, 11 grudnia 2012

„Ja rozumiem, że wam jest zimno, ale jak jest zima to musi być zimno!”

Zima to okres, który niesie ze sobą dodatkowe zagrożenia tak wypadkowe jak i chorobowe. Do warunków środowiska pracy z jakimi można spotkać się w zimie musi być przygotowany pracodawca jak i pracownicy. Warunki jakie musi spełnić pracodawca, dla zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków w pracy w okresie zimowym, wynikają z przepisów kodeksu pracy, rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp oraz niektórych przepisów dotyczących bhp dla poszczególnych grup zawodowych, czy miejsc wykonywania prac.
Jest rzeczą istotną, aby o bezpieczeństwo pracy dbali nie tylko pracodawcy i osoby nadzoru, ale również sami pracownicy. Pracownik powinien przestrzegać swoich obowiązków zapisanych w kodeksie pracy i regulaminie zakładowym, ale również ma prawo wymagać zapewnienia mu bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Ma prawo również (poprzez swoich przedstawicieli) wpływać na działania pracodawcy dla zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie.

Co pracodawca musi zapewnić osobie pracującej na otwartej przestrzeni?

Pracownicy narażeni na zimno to m.in.:
  • pracownicy budowlani,
  • montażyści konstrukcji zewnętrznych,
  • monterzy urządzeń energetycznych, telekomunikacyjnych, wodnych,
  • pracownicy transportu drogowego, kolejowego,
  • leśnicy, rybacy,
  • pracownicy służb komunalnych,
  • geodeci,
  • strażacy,
  • policjanci,
  • personel służb ratowniczych,
  • inni pracownicy wykonujący tylko dorywczo prace na zewnątrz pomieszczeń.
Osoby pracujące na otwartej przestrzeni powinny mieć zapewnione:
  • odzież i obuwie zimowe,
  • ochronę głowy, twarzy i rąk,
  • miejsce do ogrzewania się i spożywania posiłków,
  • zadaszenia stanowisk do wykonywania niektórych prac (np. prace spawalnicze),
  • ciepłe posiłki i napoje.
Przy pracach wykonywanych na otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych pomieszczeniach należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsc ich pracy pomieszczenia:
  • umożliwiające im schronienie się przed opadami atmosferycznymi,
  • ogrzanie się,
  • zmianę odzieży.
Pomieszczenia te powinny być zaopatrzone w urządzenia do podgrzewania posiłków.
Ponadto w pomieszczeniach do ogrzewania się pracowników powinna być zapewniona temperatura co najmniej 16°C (289 K), a na każdego pracownika najliczniejszej zmiany powinno przypadać co najmniej 0,1 m2 powierzchni, przy czym całkowita powierzchnia pomieszczenia nie może być mniejsza niż 8 m2.
Jeżeli ze względu na rodzaje prac wykonywanych na otwartej przestrzeni w okresie zimowym nie jest możliwe zapewnienie wyżej wymienionego pomieszczenia, należy zorganizować pracownikom w pobliżu miejsca ich pracy odpowiednio urządzone źródła ciepła (np. tzw. koksowniki, grzejniki na propan-butan), przy zachowaniu wymagań ochrony przeciwpożarowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz