Zima to okres, który niesie ze sobą dodatkowe zagrożenia tak wypadkowe jak i chorobowe.
Do warunków środowiska pracy z jakimi można spotkać się w zimie musi
być przygotowany pracodawca jak i pracownicy. Warunki jakie musi spełnić
pracodawca, dla zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków w
pracy w okresie zimowym, wynikają z przepisów kodeksu pracy,
rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp oraz niektórych
przepisów dotyczących bhp dla poszczególnych grup zawodowych,
czy miejsc wykonywania prac.
Jest rzeczą istotną, aby o bezpieczeństwo pracy dbali nie tylko
pracodawcy i osoby nadzoru, ale również sami pracownicy. Pracownik
powinien przestrzegać swoich obowiązków zapisanych w kodeksie pracy i
regulaminie zakładowym, ale również ma prawo wymagać zapewnienia mu
bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Ma prawo również (poprzez
swoich przedstawicieli) wpływać na działania pracodawcy dla zapewnienia
bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie.Co pracodawca musi zapewnić osobie pracującej na otwartej przestrzeni?
Pracownicy narażeni na zimno to m.in.:
- pracownicy budowlani,
- montażyści konstrukcji zewnętrznych,
- monterzy urządzeń energetycznych, telekomunikacyjnych, wodnych,
- pracownicy transportu drogowego, kolejowego,
- leśnicy, rybacy,
- pracownicy służb komunalnych,
- geodeci,
- strażacy,
- policjanci,
- personel służb ratowniczych,
- inni pracownicy wykonujący tylko dorywczo prace na zewnątrz pomieszczeń.
- odzież i obuwie zimowe,
- ochronę głowy, twarzy i rąk,
- miejsce do ogrzewania się i spożywania posiłków,
- zadaszenia stanowisk do wykonywania niektórych prac (np. prace spawalnicze),
- ciepłe posiłki i napoje.
- umożliwiające im schronienie się przed opadami atmosferycznymi,
- ogrzanie się,
- zmianę odzieży.
Ponadto w pomieszczeniach do ogrzewania się pracowników powinna być zapewniona temperatura co najmniej 16°C (289 K), a na każdego pracownika najliczniejszej zmiany powinno przypadać co najmniej 0,1 m2 powierzchni, przy czym całkowita powierzchnia pomieszczenia nie może być mniejsza niż 8 m2.
Jeżeli ze względu na rodzaje prac wykonywanych na otwartej przestrzeni w okresie zimowym nie jest możliwe zapewnienie wyżej wymienionego pomieszczenia, należy zorganizować pracownikom w pobliżu miejsca ich pracy odpowiednio urządzone źródła ciepła (np. tzw. koksowniki, grzejniki na propan-butan), przy zachowaniu wymagań ochrony przeciwpożarowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz