wtorek, 29 stycznia 2013

Zimno, zimniej, niebezpiecznie

Zarówno pomieszczenia pracy, jak również ich wyposażenie powinny zapewniać pracownikom bezpieczne i higieniczne warunki pracy. Przede wszystkim w pomieszczeniach takich należy zapewnić temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanej pracy ze względu na jej metody i wysiłek fizyczny niezbędny do jej wykonania. Jednocześnie trzeba pamiętać o zabezpieczeniu pomieszczeń pracy przed niekorzystnymi warunkami cieplnymi i nasłonecznieniem.

Zimno, zimniej, niebezpiecznie...

Temperatura w pomieszczeniach pracy nie może być niższa niż 14°C (287 K), chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają.
Przykładowo do pomieszczeń pracy, w których ze względów technologicznych musi być utrzymywana temperatura niższa niż 14°C, należą m.in.:
  • hale targowe z artykułami spożywczymi, sklepy rybne i mięsne - zalecana tu temperatura to 12°C,
  • zakłady przetwórstwa mięsa (rozbiór mięsa - maksymalnie 12°C, pakowanie mięsa - maksymalnie 10°C, peklowanie i plasterkowanie mięsa - maksymalnie 12°C.)
Temperatury minimalne
Warto wiedzieć, że prawo określa minimalne temperatury w poszczególnych rodzajach pomieszczeń pracy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz